2024. augusztus 1., csütörtök

EVIA 2023 ALKOTÓTÁBOR KIÁLLÍTÁSA

 

Szeretettel Köszöntöm a kedves  vendégeket, megjelenteket!

 

Kovács Emil Lajos üdvözletét hozom, aki megálmodta ezt  a Mediterrán Nemzetközi Alkotótábort. Sajnos a megnyitón nem tud jelen lenni, de a következő szavakkal ajánlja a tárlatot:„Ez egy színes tábor kiállítása. Egzotikus helyszínekről, egy vegyes társaság képzőművészeti megjelenése. Itt nem kortárs művészeti elvek érvényesülnek, hanem  a meglátás, a felfedezés plasztikai élménye. Ennek a sokszínűsége ez a kiállítás, melyet szeretettel ajánlok figyelmükbe.”

 

 

2023-ban Evián tartottunk  művésztelepet.  Már voltunk többek között Albániában, Zakynthoszon, és most 2024-ben ismét Albániába indulunk. Éviáról, Görögország második legnagyobb szigetéről és környékéről készültek ezek a festmények. Édipszuszban volt a szállásunk, amely az ókor óta természetes  melegvízforrásairól híres fürdőhely. Hihetetlen látvány, ahogy a források a sziklákról közvetlenül a tengerbe zúdulnak, kialakítva kis medencéket. Innen kirándultunk Athénba, Delphoiba, Lichadonosziába. Élményeink megjelennek a képeken, kit mi fogott meg leginkább, azt festette vásznára. Az időjárás sajnos nem volt  mindig kedvező, de így is nagyon sok mű született. Ki az erkélyen, ki a  folyosókon , ki a szobákban alkotott pár napig az esőzések miatt. De így is eljutottunk sok gyönyörű helyre, mely megmutatta nekünk a természet kincsestárát.

 

Athénban az Akropolisz, az ókorból származó  épületegyüttes látványa is sokakat megihletett. A Parthenón, a régi Athé templom, az Erechteion a gyönyörű kariatidákkal, a  Nemzeti Régészeti Múzeumban látható kincsek, s a város hangulata. A Parnasszosz déli lejtőjének fenséges sziklafalai között haladtunk Delphoi-ba, ahol a jósdát néztük meg, amely  az ókori görög kultúra egyik legfontosabb spirituális  központja volt. Megcsodálhattuk Apollón templomának maradványait, a Gümnasziont a sporttevékenységek helyét. Gyönyörű kilátás tárult elénk. Itt található a Delphoi Régészeti Múzeum amely Görögország egyik leglátogatottabb múzeuma.

        Következő  hajókirándulásunk Lichadonisziára, egy félreeső, homokos és sziklás vulkanikus szigetre vezetett.  A kis sziget ősi mítoszokkal és lenyűgözően festői tájjal rendelkezik. Vulkanikus eredetének köszönhetően a sziklák fekete színben, és érdekes formákban láthatók. Többen nekiálltak  festeni a csodálatos látvány hatására. A következő napon kedves tengerparti településeket kerestünk fel, ahol bugenvéliákkal befuttatott szép fehér házakat láthattunk, sok-sok virággal és pálmafákkal. A   közelben kellemes strandot találtunk, ahonnan látható volt egy kis sziget, templommal. Ezt is többen megfestették fürdőzés után.

            Meglátogattuk a szent Dávid Kolostort is, amit csodával határos módon megmentettek a tűzvész elől. Egy szerzetes is meg lett örökítve az egyik festményen. Számos élmény hatott ránk itt tartózkodásunk ideje alatt: Kikötők, hajók, templomok, romok, tenger, napsütés, vihar ,eső, naplemente, virágok, források, emberek, zenészek, gyerekek… Ezek a ”felfedezések” mind itt látszanak a falakon, ezeken a festményeken, hirdetve a szépet, az utazás élményeit, az összetartozás érzését, mely ezt az alkotótábort jellemzi. Köszönhető ez Kovács Emil Lajos festőművésznek, aki maga köré gyűjtötte a festészet és a természet szerelmeseit.

 

Az Evián készült festmények  vándorkiállításon vettek részt , melynek Esztergom az utolsó állomása. A kiállítássorozat gondolata Békéscsabán született meg Kovács Emil Lajos és Béres Ildikó  fejében, akik az első kiállítást is megszervezték. Több helyre is eljutottak így az alkotások. A Művelődési Házak vezetői nagy örömmel adták át egymásnak a lehetőséget, hogy kiállítsák képeinket.  Az eddigi helyszínek: Békéscsaba, Doboz, Sarkad, Vésztő, Gyula.

 

Esztergom... most itt vagyunk azzal a reménnyel, hogy ugyanolyan érdeklődést kapnak a festmények, mint Békés-Vármegyében. Reméljük megtalálja mindenki a neki kedves alkotást, s kellemes élménnyel tér haza.

 

Kiállítók voltak:

1: Kovács Emil Lajos ( Szatmárnémeti)

2: Arató Ilona ( Gyula)

3: Benkőné Kovács Márta( Budapest)

4: Beke Gyöngyi ( Budapest)

5: Béres Ildikó ( Békéscsaba)

6: Deák Veres Mari ( Budapest)

7: Dolha Éva (Kolozsvár)

8: Gyebrovszki Tamás ( EU)

9: Keczely Gabi (Budapest)

10: Kolláth Sarolta ( Kecskemét)

11: Metykó Balogh Edit(Gyula)

12: Nyárádi Enikő (Kolozsvár)

13: Papp Mária (Gyula)

14: Petlánovics Mária( Tatabánya)

15: Ungváriné Spiegel Julianna (Gyula)

16: Varga Erzsébet (Tatabány)

17: Zsóka Guga (Szatmárnémeti )

 

Mindannyiunk nevében Köszönetet mondok a kiállítás anyagának befogadásáért a Kapcsolatok Háza vezetőségének, valamint Mécses Éva Hilda  művészettörténésznek.

 

Budapest, 2024. június 15.

 

Benkőné Kovács Márta festőművész

  

A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda

 











 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése