2024. augusztus 1., csütörtök

ÁRVAY ZOLTA: "JÁTÉK AZ EGÉSZ VILÁG" - UTAK ÉS IRÁNYOK

 

Játék az egész világ – Utak és irányok címmell nyílt meg Árvay Zolta festőművész kiállítása Esztergomban. A május 18-ai Rondella galériában megtartott megnyitón Kubó Éva textiltervező iparművész méltatta a tárlat anyagát és az alkotó világát.

A kiállításon készült megnyitó videó itt tekinthető meg:

A megnyitó elején elhangzott: „Árvay Zolta a gondolatot, a belső érzelmeket, a szakralitást, különböző festészeti, (strukturált felületek, vegyes rajzeszköz használata), vagy grafikai technikákkal (szöveg, jelkép, rajzos elemek), színekkel (monokróm, kevert, tiszta színek), kiemelésekkel, ellenpontozással, szokatlan anyaghasználattal és változatos formai megoldásokkal tudja elérni.” A kiállításon nagy részben festmények szerepelnek, de egyes kompozícióknál a kollázs kap helyet, melyről Kubó Éva ezt mondta: „Hatása egyértelműen tekintetfogó, és ilyen értelemben itt is a beragasztott újságcikk, a formailag nagyon elkülönülő betűk, a keretbe vagy flekkbe helyezett foltok, rajzok, képecskék, mind-mind külön figyelmet követelnek.

A betűket el akarjuk olvasni, közel megyünk a képhez és miközben próbáljuk értelmezni, rálépünk a befogadás útjára.” A folytatásban a méltató kifejtette: „Zolta témaválasztásai között találkozunk a múlt megjelenítésével, melynek sejtelmességét a háttér struktúrájával az építészeti elemek részleteinek kidomborításával, vagy bekarcolásával, és a visszafogott színek megfelelő helyen való ráfestésével oldott meg, megteremtve egy hangulatot, melyet látásmódunkra, képzelőerőnkre, tudatunkra bíz. A szakrális témák megjelenítéséhez kollázs technikával elhelyezett képeket, feliratokat, szimbolikus jeleket, arany festék használatát alkalmazza.”

A tárlaton szembetűnő, hogy az alkotó ezúttal Esztergomban egy nagyjából hármas egységet megjelenítő képsorozatot mutat be, a figurális, az absztrakt és a már említett kollázs stílusból merítve. Képein ekként a homályos, misztikus perspektívák, a testközeli és szintén varázslatos hangulatokat árasztó aktok és az újságlapokat festett hátterekre ragasztva a közvetlen információk, betűcsoportjaiból kialakult kompozíciói adják a merengés lehetőségét. Kubó Éva így zárta méltatását: „Kitűnik mozgalmasságával, a zenével kapcsolatos triptichon.

A kottákra hullámokra utaló jelrendszer alkalmazásával jelzi, hogy a zene kitölti az életterünket. A XX. századi képzőművészetben óriási változások jöttek létre a korábbi korok addig kialakított ábrázolásaival szemben. Ezeket az avantgárd irányzatok útkereséseiben, játékaiban, újításaiban, kudarcaiban lehet nyomon követni. Ennek a korszaknak a szellemisége erőteljesen hatott Zolta személyiségére, alkotói módszerére. Erre látunk példákat a bemutatandó képek között.” Árvay Zolta esztergomi kiállítása június 9-éig tekinthető meg.

Pöltl Oxi Zoltán / KEMMA 

A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda

 






 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése