2017. december 13., szerda

6. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Vásár


2017. december 8-án nyitott meg a 6. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Vásár, a Rondella Galériában. A kiállítás és vásár 2017. december 23-ig lesz látható, 11:00-16:00 óra között, hétfői napok kivételével. 


Hatodik alkalommal nyitotta meg immár az Eurohíd Alapítvány, a hagyományos Művészet Esztergomért Adventi Kortárs Kiállítás és Vásárt, városunk kortárs művészet iránt érdeklődő polgárainak örömére. Reményeink, és szerénytelenség nélkül elmondható, hogy tapasztalataink szerint is, sikerült az elmúlt évek során kicsit hozzájárulnunk ahhoz, hogy Esztergom karakteresebb helyet foglaljon el a hazai kortárs művészet palettáján. Ismételten és sokadszorra is köszönet mindenkinek, aki ezért tett, a Vármúzeumnak, munkatársainknak és kiemelten a kiállításunkat műveikkel megtisztelő művészeknek. 


A kiállítók névsora: Balla András, Szük Norbert, Tatai Anita, Balla Gergely, Giricz Máté, Debreceni Nelli, Tamási Péter, Szabó Cseke Mózes, Adorján Attila, Csányi Barbara, Benkőné Kovács Márta, Majorosi Hajnalka, Andráskó Péter, Kupcsek Ilona, Verebélyi Diána, Szuharevszki Mihály, Városi Gabriella, Végh Lajos, Adamikné Szendrő Katalin, ef.Zámbó István, Szabó Zoltán Sándor ZoART, Pusztafi Panna Pálma, Eifert János, Herbert Anikó, Bozsó András, Simon Edina, Mécses Éva Hilda


A tavalyi vásár bevételéből 10%-ot a Reanimatio Ház és művésztelep működtetésére fordítottuk, illetve a Rondella Galéria 2017-es kiállításainak megrendezésére. Idén is a Rondella Galéria 2018-as kiállításainak megrendezésére gyűjtünk. Nagyon örülünk, hogy három helyszínen tudjuk biztosítani folyamatos művészeti tevékenységünket Esztergom városa részére és ezek a helyszínek össze tudnak kapcsolódni egymással. A Rondella Galéria komolyabb, hosszabb kiállításokat tud bemutatni egy történelmi környezetben, míg a Kaleidoszkóp Ház és a Reanimatio Művésztelep alternatív művészeti térként funkcionál. Bár a Reanimatio Házat jelenleg nem tudjuk folyamatosan nyitva tartani, de időszaki programokat tudunk oda szervezni, hozzánk csatlakozott pártolóink és Esztergom város támogatásával.

Három héttel ezelőtt hirdettünk győztest a tavalyi, Esztergomi Kaleidoszkóp 2017. elnevezésű pályázatunkra beérkezett művek közül. A győztes Adorján Attila lett a Periféria kiállításon készült fotóival, akinek ezúton is külön gratulálunk. Ő lett az első, aki a pályázat nyerteseként egyben Kaleidoszkóp Díjas is lett.

Eifert János és Adorján Attila

Hagyomány már az is, hogy a megnyitón kerül sor alapítványunk pályázatának meghirdetésére. Tavaly rendhagyónak tekintett módon – és az 5. évfordulóra tekintettel – egy kicsit önreflexívre vettük a figurát és a saját működésünkre reagáló, azáltal megihletett művek elkészítésére hirdettünk pályázatot. Idén visszatérünk a pályázat gyökereihez és újra Esztergom illetve a város polgárai és a művészet spirituális, a város életét is megihlető kapcsolata áll a pályázat központjában egy ezt megtestesítő témán, személyen keresztül.

A jövő évi pályázatnak idén témájául Esztergom egyik, ha nem a legnagyobb szülöttjének életművét választottuk, akinek sokkal többet köszönhetünk, minthogy Esztergom nevét szülőhelyeként említik. Árpád-házi Szent István király élete és működése ihlesse a jövő évi pályázatra szánt műveket! Az államalapítóról sok mindent leírtak, lefestetettek vagy elénekeltek már, mi most olyan műveket keresünk, amelyekből visszaköszön a szülővárosához fűződő spirituális kapcsolata. Az életéből vett konkrét, a városhoz köthető adat ugyan kis számban áll rendelkezésünkre, azt azért tudjuk, hogy itt született, itt koronázták meg és itt is hunyt el, tehát igazi esztergomi volt. Hatása pedig az egész város megítélését és történelmi szerepét meghatározta. Ennek a hatásának a mai, kortárs értelmezését várjuk a pályamunkáktól, kiemelve működésének üzenetét a XXI. század és a mára már nyitott határok által szabdalt, mégis összetartozó országrészek lakói, a szülőhelyén élő magyarok számára. A pályázaton való részvételre minden művészeti ág képviselőjét várjuk! A pályázati kiírást weboldalunkon és facebook oldalainkon is meg fogjuk jelentetni!

Fotók és plakát: Mécses Éva HildaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése