2018. március 6., kedd

ÁthallásokHager Ritta textilművész, Jankovics János László, Orvos András, Németh Árpád és Németh Géza festőművészek munkáiból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában, Áthallások címmel. A 2018. március 2-án tartott ünnepélyes megnyitón, Dr. Szatlóczkyné Dr. Gajdóczki Zsuzsanna kultúrtörténész méltatta a művészek munkásságát. A jelenlegi tárlat művészei különböző stílusokban alkotnak, műveik mégis kiegészítik egymást a galériában.


Hager Ritta textilművész bemutatott munkáinak témája a fény köré épül. Nagyobb méretű textilmunkái közül hármat, gobelin tervei közül kettőt láthatnak az érdeklődők.


Jankovics János László neoszimbolista festőművésznek vallja magát, alkotásainak mély mondanivalója valósággal lebilincseli nézőit. Részletgazdag, sokalakos képei előtt sokáig szemlélődnek a látogatók.


Orvos András most kiállított festményei geometrikus szerkezetbe foglalt virágok, felnagyított ornamentikák, melyek fő színe a vörös. Érdekes, izgalmas, természetből merített alkotások, felfokozott stílusban.


Németh Árpád kiállított munkáin váltakozó felületek, kontrasztos színek jelennek meg. Technikája vegyes, ragasztott papírfelületek, újságrészletek, struktúrpasztával képzett rusztikus felszínek jellemzik. Mindezek harmóniába rendezve, szabad asszociációra hívva nézőit.


Németh Géza tájképei olyan elementáris erőt képviselnek a galériában, hogy rögtön odavonzzák a tekintetet. A festő természetből merített, sötét földszínei és a fehér kontrasztja élővé teszi a alkotásokat.


Az Eurohíd Alapítvány nagy megtiszteltetésnek veszi, hogy 2018-ban is megrendezheti az Esztergomi Vármúzeum kortárs kiállításait a Rondella Galériában. Idén az Áthallások című csoportos kiállítás az első és egészen decemberig folytatódnak majd a tárlatok, melyek közé októberben az Esztergomi Fotóbiennálé is beilleszkedik majd. Decemberben a szokásos csoportos kiállítás, a Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Vásár zárja majd a kiállítások sorát.

A kiállítás 2018. március 18-ig látható a Rondella Galériában, 11:00-16:00 óra között. Hétfői napokon a múzeum zárva tart. 2018. március 15-16-án is látogatható!

A program az NKA támogatásával valósult meg. (www.nka.hu)

Szöveg és grafika: Mécses Éva Hilda művészettörténész (Rondella Galéria) 
Fotók: Mécses Éva Hilda és Fehér Károly

Orvos András, Jankovics János László, Dr. Szatlóczkyné Dr. Gajdóczki Zsuzsanna és Németh Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése