2016. szeptember 24., szombat

PERIFÉRIA - Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár


PERIFÉRIA – Egy kiállítás széljegyzete …

2016. augusztus 26-án nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány a Rondella Galériában a Kortárs Művészeti Alkotások Vásárát. A kiállítás- és vásár két napja alatt, 200-nál több látogató volt kíváncsi az alkotásokra, ezért bátran kijelenthetjük, a kortárs művészetnek helye van Esztergomban, helye van a mai társadalomban. Mivel gazdag kiállítási anyag gyűlt össze a két napos rendezvényre, ezért úgy gondoltuk, a munkák bemutatása további érdeklődőkre számíthat. Ezért jött létre PERIFÉRIA elnevezésű kiállításunk, immár új helyen, a Reanimatio Házban. A Reanimatio Házat 2014-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy elindítsunk egy közösségépítő programot, melynek erejét a művészet adja. Nem is találhattunk volna jobb helyet arra, hogy az összegyűlt alkotásokat egy helyen, figyelemfelkeltő módon tudjuk kiállítani.


Már a kiállítás címe is figyelemfelkeltő: PERIFÉRIA. Mindenki által ismert dolog, hogy a kortárs művészet az utóbbi időben perifériára került. A képzőművészet sem a médiában, sem a hétköznapi életünkben nem kap elég nagy figyelmet. Az emberek többsége, ha azt hallja kortárs művészet, rögtön valami megérthetetlen, feldolgozhatatlan, absztrakt alkotásra gondol. Azonban ezek az alkotások nem függetlenek sem a társadalomtól, sem a világtól, amiben mindannyian élünk. Sosem érthetőbb valami, mint a kortárs művészet, hiszen éppen arra reflektál, amire mi is, minden egyes percünkben. Gondolataink érzéseket keltenek bennünk, amit különféle formában fejezünk ki. Van, aki elmondja; van, aki leírja; van, aki képzőművészeti alkotás formájában fejezi ki azokat. Az emberek tudomásul veszik, hogy vannak kortárs alkotók, olyan kortárs művészek, akik mindennapi életünkre reflektálnak, mégsem próbálnak nyitni feléjük. Sok érdekes dolgot meg lehet tudni az alkotóktól, lehetőség van velük személyes találkozókra kiállításmegnyitókon, workshop-okon, művésztelepeken, mint ez is itt. Bepillantást lehet nyerni alkotói folyamatokba; meg lehet tudni milyen inspiráció ihlette a műveket; milyen körülmények között jöttek létre; sőt a Reanimatio Házban rendszeresen lehetőség van művészeti projektekben dolgozni, vezető művészek irányítása alatt.

Szomorú tényként kezeltük, hogy a Rondella Galériában tartott vásár alatt egyetlen kép sem kelt el. Ez természetesen nem a kiállítás kudarca, hiszen sokan megnézték, de valamiért senki nem érezte úgy, hogy haza szeretné vinni a képeket az otthonába. Piacot szeretnénk teremteni ezeknek az alkotásoknak úgy, hogy párbeszédet, kölcsönös együttműködést hozunk létre alkotó és a közönség között, vásárló és vásárló között, amely művészetkedvelő közösségként működik. Ha a közönség nyitottá válik az alkotók felé, akkor szeretné látni az alkotásokat saját környezetében is, megértve, egyúttal magáénak érezve azokat. Azt szeretnénk elérni, hogy a művészeket ne csak alapítványok segítsék munkájukban, hanem a közönség is. Ha vásárlással segítik a művészeket, ösztönzik őket az alkotásra, lehetőséget teremtenek a munkájuk további folytatására, hogy még újabb kiállítások, workshop-ok, vásárok jöhessenek létre.Az ide látogató vendégek a PERIFÉRIA kiállításon csak földön heverő képeket látnak. Padlóra került a művészet, ahogy a padlón vannak az általa létrehozott szellemi és művészeti termékek. Felmerül a kérdés, helyes ez így? Ezeknek az alkotásoknak a padlón van a helye és nem a falakon??? Közösségépítés a célunk, a művészeknek és a közösségnek együtt kell feltenni ezeket a képeket a falakra, hogy azok magasba emelkedjenek és elnyerjék méltó helyüket.

A kiállítás és vásár 2016. október 21-ig látogatható a Reanimatio Házban, telefonos bejelentkezéssel. Telefonszám: 06-30-377-08-91 (Horváthné Gép Katalin)
A kiállítás anyaga blogunkban megtekinthető:
http://rondellagaleria.blogspot.hu/2016/08/kortars-muveszeti-alkotasok-vasara.html

Mécses Éva Hilda, művészettörténész
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése