2016. április 19., kedd

Giricz Máté: A mese folytatása2016. árpilis 1-jén nyílt meg idei első kiállításunk a Rondella Galériában, ahol Giricz Máté festőművész képeivel ismerkedhet meg a közönség. A mese folytatása című kiállítás 2016. április 24-ig tart nyitva.


Egy nagyon színes és gazdag kiállítás jött létre Giricz Máté alkotásaiból, mely méltó nyitánya a 2016-os évnek. A kiállításon bemutatott képek mindegyike olyan hatással van a szemlélőre, mintha valamiféle álomvilágba került volna. Ez az álomvilág a kiállítás címében is benne rejtőzködik, hangulata meseszerű, különleges lényekkel, jelenetekkel találkozhatnak a látogatók.

Giricz Máté alkotásaiban a kép szimbólumokból, olyan elemekből épül fel, melyek egyéni jelentéssel bírnak nem csak az alkotó, hanem a nézők gondolataiban is. A képek apró részletei szinte útvesztővé válnak, minden egyes részletet külön kell megvizsgálni, majd az alkotást egységes egésszé összerakni. Ezek a kis részletek azok, melyek annyira egyedivé teszik Giricz Máté munkáit. 

A szimbólumok mellett a színek és formák azok, melyek alapvetően meghatározzák az alkotások hangulatát. A színek feszültsége, a komor és élénk színek kontrasztjai jellemzik a képeket, feszültséget keltenek, élettel telítik meg az álomszerű, szürreális jelenteket. Megfigyelhetők a képeken a különféle technikai megoldások, váltakozó felületek és textúrák, különös kombinációjuk a maguk egyszerűségében válnak teljesen különössé, néhol megdöbbentővé. Keverednek komoly festői elemek egészen kezdetleges, karcolt vonalakkal, egyszerű formákkal. Néha egy mesterien kidolgozott felületet, néha egy primitíven összekarcolt faldarabot látunk magunk előtt, melyek zseniális módon állnak össze egyetlen képpé.

A képek témája visszanyúlik valahova a régmúltba, mégis aktuális; témájuk természetfeletti, de a természet körforgása jelenik meg rajtuk; az elmúlás szembe van állítva az örökléttel; a férfi a nővel. A természet és az ember kapcsolatával, a férfi és nő örök szimbólumaival találkozhatunk szinte minden képen. A jelenben való létezés, a valóságon túli érzékelés, álmok és mesevilág, természet és túlvilág, mind egybeforr ezekben az alkotásokban. Olyan érzelmek keverednek Giricz Máté képein, melyek egyrészt sokkolóan reálisak, másrészt melankolikussá és álmodozóvá teszik a nézőket. 

Mécses Éva Hilda, művészettörténész (MNM Rondella Galéria) 

Néhány részlet az alkotásokról:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése