2016. május 20., péntek

Dansk Folkekunst: Transfer


2016. május 6-án nyílt meg legújabb kiállításunk, ahol dán művészek munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők. A Dansk Folkekunst csoport képviseletében Bagala Orsolya nyitotta meg a kiállítást, a következő napon pedig egy Artist Talk keretében beszéltek a művészek munkáikról.

  
A Dansk Folkekunst egy újonnan létrehozott művészeti egyesület, amely 2014 tavaszán tette meg első bizonytalan lépéseit. A Dansk Folkekunst 35 művészt fog egybe Dániában és külföldön, ebből 33 vesz részt a Dansk Folkekunst első kiállításán, a Transferen.A kiállítás címe Transfer, kifejezi a mozgást, amely annyira jellemző korunkban. A mai ember utazik, mozog és kommunikál, országokon és időzónákon keresztül. A Dansk Folkekunst vágya a mozgás, hogy képes legyen mozogni és úgy tekint magára, mint egy mozgalomra. A művészeti egyesület szándéka, hogy nagyobb figyelmet fordítson a hazai kortárs művészetre és a nemzetközi művészeti életre.

A kiállítóhely, az Eurohíd Alapítvány és a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma által fenntartott Rondella Galéria, egy 1000 éves várban van, amely a magyar állam tulajdona, de önkéntesek működtetik. A kiállító művészek közül 17 utazott Magyarországra, hogy csatlakozzon a megnyitóhoz és elhelyezze a saját installációját, valamint találkozzon a helyi lakossággal és a kiállítóhellyel. Simone Aaberg Kærn képzőművész is készített egy művészfilmet, kooprodukcióban Iványi Marcell magyar filmrendezővel.
Dánia első művészeti szövetsége a Szabad Kiállítás, 1891-ben alakult. Most a Dansk Folkekunst-tal, amely egy új és energikus művészeti egyesület, összesen 15 művészeti egyesület van Dániában. A Dansk Folkekunst egy dinamikus művészeti egyesület, amely önfejlesztő, részben saját kurátorral. A Dansk Folkekunst el szeretne érni, hogy találkozhasson más országokkal és kiállításokat rendezzen úgy, hogy nagy tisztelettel és empátiával fordul azon országok kultúrája felé. Céljuk, hogy egy éves kiállítás jöhessen létre külföldön. Ősszel a Dansk Folkekunst ki fog adni egy katalógust a kiállításról Dániában, ahol rendszeresen tartanak előadásokat, workshopokat és hasonló rendezvényeket.


KIÁLLÍTÓK: Anette Abrahamson, Lykke Andersen, Orsolya Bagala, Linda Bjørnskov, Ulla Bech-Bruun, Jens Brink, Ismar Cirkinagic, Signe Dahlerup, Kristian Devantier, Fatma Dogan, Mikkel Olaf Eskildsen, Andreas Monty Freddie, Christina Hamre, Juliet Hilstrøm, Sophie Hjerl, Flemming Jarle, Sophus Ejler Jeppsen, Vibeke Knudsen, Simone Aaberg Kærn, Rusudan Melikeshvili, Mie Mørkeberg, Karin Olesen, Maibritt Rangstrup, Jeanette Land Schou, Hartmut Stocker, Jakob Strand, Kristian Sverdrup, Ditte Knus Tønnesen, János Vetö, Rene Victor Valqui Vidal, Anita Viola, Maria Wæhrens, Jesper Aabille

A kiállítás 2016. június 5-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta, 11:00-16:00 óra között.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése