2016. január 10., vasárnap

A Rondella Galéria 2015-ös évértékelése


A Rondella Galéria 2015. évi utolsó kiállítását december 18-án zártuk. A tavalyi évben immár negyedik alkalommal rendezte meg a galériát üzemeltető Eurohíd Alapítvány a Művészet Esztergomért - Adventi Kiállítást és Vásárt, amely bevételének egy részét minden évben jótékony célra ajánlja fel. A IV. Művészet Esztergomért - Adventi Kiállítás és Vásár az eddigiekhez hasonlóan sikeres kiállítás volt, értékesítésre kerültek Andráskó Péter, Herbert Anikó, Simon Edina és Sóvári Melinda alkotásai. A kézműves- és iparművészeti standon is sokan választottak karácsonyi ajándékot szeretteiknek, többek közt Rákosi Dávid Kaleidoszkóp Műhelyének csodálatos darabjaiból.


Idén, a bevételből jótékony célra szánt összeget az esztergomi Szent Albinus Társaság kapja majd, akik az esztergomi kórház gyermek sürgősségi ellátás javára rendeztek gyűjtést, hogy egy klinikai vérnyomásmérőt vásárolhassanak belőle. Alapítványunk 14.000 Ft támogatást tud nyújtani számukra, a vásáron értékesítésre került műtárgyakból befolyt összeg szétosztásával. További 40.000 Ft kerül elkülönítésre az alapítvány által évente meghirdetett összművészeti pályázat jutalmaként, melynek 2016-os kiírását később tesszük közzé. 2015-ben a pályázat Boldog Özséb élete és életműve címmel került kihirdetésre, melynek díját Sóvári Melinda képzőművész nyerte el, Solus Cum Deo Solo, Boldog Özséb látomása című alkotásával.


Az Eurohíd Alapítvány 2016-os pályázatának témája, a 2015-ben 120 éve átadott Mária Valéria híd lesz. A híd szellemiségében illeszkedik az Eurohíd Alapítvány kitűzött céljaihoz és feladataihoz. Az alapítvány elsődleges célja a Mária Valéria híd nyújtotta előnyök kihasználásának elősegítése a Duna mindkét partján, Esztergom város és környéke kulturális életének fellendítése, valamint a szomszédnépek között kapcsolatok fejlesztése. Az összművészeti pályázat felhívása az lesz, hogy az alkotók készítsenek műveket a Mária Valéria híd; a Duna, mint határfolyó által elválasztott embereket újra összekapcsoló híd; az európaiak közösségét szimbolizáló, határokon átívelő híd; valamint az emberek és a Teremtő közötti kapcsolatot kifejező híd témájában, ennek a témának az ihletésében. 

A Rondella Galéria a 2015-ös évben számos kiállításnak adott otthont:

-       Őry Annamária: Fák
-       Gaál József 55: Pneuma Persona
-       Balla András: Fotogram Maximum
-       Érdi Művésztelep csoportos kiállítása
-       Eifert János: Hármasképek/Triptichons
-       Töttös Kata és Kaci Simon: Time Of The Season
-       Szabó Márton: LINE-CODE
-       Janikovszky Éva Emlékkiállítás
-       IV. Művészet Esztergomért – Adventi Kiállítás és Vásár

Az Eurohíd Alapítvány által 2015-ben szervezett, további kiállítások a Kaleidoszkóp Házban:

-       Anuja Gokhale Damle fotókiállítása
-       Töttös Kata: Démonok
-       Debreceni Nelli: Sehogydeígy
-       Tomasz Piars: INWARD RESONANCE
-       KUHATAG csoport design lámpa kiállítása
-       Majorosi Hajnalka: A Szimbólumok Varázslatos Ereje
-       Rózsa Zsuzsa festett sámfái
-       Helen Toth: Mélyen fekvő erdő
-       Rafal Karcz: #Late Night Action#
-       Reiser Imre: REISART
-       Boldog Özséb pályázat kiállítása
-       A lélek útjai – KEM ISZI PBO művészetterápiás csoportjának kiállítása
-       Kateryna Berlova installációja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése