2022. március 8., kedd

Lichner Barbara képzőművész kiállítása

 

Lichner Barbara a Fóti Szakközép- Szakiskola és Gimnázium textilműves szakán; majd az Eszterházy Károly Főiskola képi ábrázolás alapszakos festő, valamint vizuális- és környezetkultúra tanár szakán tanult. Egy évet töltött a Regensburgi Egyetemen, képzőművészeti- és esztétikai nevelés szakon. Mesterei Kopasz Tamás, F. Balogh Erzsébet, György István Csaba (Borgó) és Lisányi Endre voltak.

„Már az egyetemi évek alatt kialakult bennem annak az igénye, hogy a színekkel kapcsolatos hagyományos technikákra épülő képalkotói lehetőségeken belül, figurális és nonfiguratív kompozíciókon keresztül újra vizsgáljam az egyes színek tulajdonságait, „viselkedését” és a színek egymáshoz való viszonyát. Ezt az elhatározást erősítették a Regensburgi Egyetemen folytatott tanulmányaim. A német felsőoktatásban ugyanis jelentős részét képezi a tananyagnak a romantika színelmélete és az expresszionizmus színhasználata.

Azért tartom ezt fontos és érdekes kutatási területnek, mert napjainkban a színek szerepe és hatása nem evidens és nem is magyarázható a jól bevált fordulatokkal és megállapításokkal. Nonfiguratív sorozataimban elsősorban a színek megváltozott minőségi és mennyiségi összefüggéseivel foglalkozom, míg az ehhez a kutatási irányhoz szorosan kapcsolódó figurális kompozíciók összetettebb viszonylatában főleg a színek módosult elbeszélő értékét - amit akár új narratív értéknek is nevezhetünk -, vizsgálom. A kiállításon ezekből a munkáimból szeretnék bemutatni egy válogatást.” 

Az online megnyitót itt nézhetik meg:


A kiállítási anyagból készült videót pedig itt tekinthetik meg:

 
Várjuk Önöket a Kapcsolatok Házában (Esztergom, Széchenyi tér 14.) 2022. március 4-27. között, a Rondella Galériában megszokott nyitvatartási időben, 11:00-16:00 óráig (keddtől-vasárnapig).

A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda

 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése