2018. november 22., csütörtök

SZENT ISTVÁN PÁLYÁZAT
Az Eurohíd Alapítvány pályázatára idén nagyon sokszínű anyag érkezett, különféle műfajban és technikákkal megragadva Szent István király személyét és szellemiségét. A zsűri számára nehéz volt a választás, hiszen a műfaji sokszínűség mindig megnehezíti a döntést. Éppen ezért úgy ítélték meg, hogy a díjat megosztják két pályázó között és a kiemelkedő művek közül oklevélben is részesülnek alkotók. A zsűri tagjai Balla András fotóművész, Giricz Máté festőművész, Paál Anikó irodalomtanár és Orbán Gábor orgona- és gitárművész voltak.

A pályázatok közül idén két első helyezett között osztotta meg a díjat a bíráló bizottság. Továbbgondolható, sokat sejtető alkotások nyertek, melyekben megjelenik a múlt, mégis a jelenben képviselik Szent István korának szellemiségét, országalapító gondolatainak továbbélését. Utalnak Szent István személyére, nem használnak sablonokat, egyszerűek, ugyanakkor bonyolult gondolati sémákra építkeznek.

A két első helyezett: Fock Máté (balra) és Homolya Gábor (középen) (Olasz Ágnes fotója)

         Homolya Gábor: Korona című műve az Eurohíd Alapítvány 2017-ben alapított Kaleidoszkóp Díját nyerte el. A művészeti díjjal szeretnénk kifejezni elismerésünket a díjat elnyert alkotó iránt. Az egyedi tervezésű, kézzel festett, Kaleidoszkópot formázó díjat a Solva Glass Kft. ajánlotta fel a nyertesnek. A pályázatra beküldött alkotás kettős jelentése nagyon izgalmas színben tünteti fel a Szent Koronát. A krisztusi töviskoszorú és a korona egysége utal a keresztény állam létrejöttére, az egyház szerepére, valamint a királyi hatalom is megjelenik benne. Sok érdekes részlet rejlik a műben, amit mindenki maga fedezhet fel, ha tüzetesen megnézi. Minden apró részletnek jelentősége van Homolya Gábor műveiben.

Homolya Gábor: Korona
Fock Máté: Ereklye című szobra nyerte el a 40.000 Ft-os pénzdíjat. A szobor egyaránt jeleníti meg a Szent Jobbot és a vasmarokkal tartott uralkodói hatalmat az ország felett. Ez a rendhagyó és nagyon kortárs műalkotás párhuzamba állítja a múltat a jelennel. A rozsdásodó vas, valamint a modern megjelenítés olyan feszültséget kelt a műben, amely továbbgondolásra készteti nézőit.

Fock Máté: Ereklye

Oklevélben részesültek:

A Táti Porcelánbaba Klub történelmi jelenetét azért értékelte kiemelkedőnek a zsűri, hiszen egy olyan egyedi installációt hoztak létre, amellyel a fiatalabb korosztály felé is nyitnak. Gyermekeket és felnőtteket egyaránt megfog ez a babajelenet, amely egyedi, sokszereplős, nagy gonddal elkészített darabokból áll. Mivel minden babát más kéz készített, így nagyra értékelhető a babakészítő klub közösségépítő szerepe, amikor a művészet erejével hoznak létre valami nagyszerűt, elismerésre méltót.


Czibuláné Csicsman Erzsébet, a Táti Porcelánbaba Klub művészeti vezetője vette át az oklevelet

Németh Árpád festménysorozata királyábrázolásokból áll. A zsűri a középső képet emelte ki, mint egy nagyon erős, összefogott kompozíciót, ahol a királyalak csak sejtetve van, de az erős vörös színárnyalat olyan elemi erővel jelenítni meg az uralkodói hatalmat, amely által kiemelkedik a sorozatból. István államalapító királyként jelenik meg rajta, utalással az Esztergomi Székesegyházra.


Németh Árpád kapja az oklevelet

Csizmadia Imre: Szent Család című vörösmárvány szobra modern vonalú alkotás, melybe beleláthatunk egy angyalt, de akár Szent István és Koppány összefeszülő alakját is. Egységes, ugyanakkor jelentkezik benne az a feszültség, amely azt a kort jellemezte. Véletlenek folytán a szobor fordítva került a posztamensre, de Csizmadia Imre alkotása olyan kidolgozott és szép munka, hogy még így is elnyerte a zsűri tetszését.


Csizmadia Imre, mögötte az egyik pályamunkája, a vörösmárványból készült Katonafej (Eifert János fotója)

A fotók közül Olasz Ágnes: Veled uram című alkotását emelte ki a zsűri, amely megható, különösen kedves kép a szemlélő számára. A Szent István által képviselt keresztény állam tovább él jelenünkben, a magyar emberek szívében, lelkében. Sok gondolatot ébreszt a kép, az elmúlást, életünket, Istenbe vetett hitünket, szeretteinket, otthonunkat, hazánkat.


Olasz Ágnes veszi át az oklevelet (Eifert János fotója)

A pályázati kiállítás létrejöttét Esztergom városa támogatta, így az eddigieknél hosszabb megnyitóval, egy igazán magas színvonalú kiállítást mutathatunk be a közönségnek. Megnyitóbeszédet mondott Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere, majd dr. Péter Csaba az Eurohíd Alapítvány alapító tagja nyitotta meg a kiállítást. A díjakat Horváthné Gép Katalin, az Eurohíd Alapítvány elnöke adta át.

Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere mondott köszöntőbeszédet

A meghirdetettől eltérően egy héttel tovább, 2018. december 9-ig látogatható a kiállítás, 11:00-16:00 óra között. (Hétfőn zárva vagyunk)

Szöveg és grafika: Mécses Éva Hilda, művészettörténész
Fotók: Olasz Ágnes, Eifert János és Mécses Éva Hilda


***
Az irodalmi anyagról

A 2018-as Eurohíd-pályázatra beérkezett irodalmi pályamunkák a korábbi évek során már megszokott módon, a megadott témát sok szempontból megközelítve, széles skálájú formai és műfaji sokszínűséget megjelenítve szerepelnek a kiállításon. A két prózai alkotás – Palkó Bendegúz és Petrusák János művei – István király korát és alakjait idézik fel, annak a keresztény királynak a koronázását és haláltusáját, aki tudatosan vállalta szerepét, aki népét egy európai, keresztény jövő felé akarta indítani. Kondra Katalin, Szabó László Dezső és Oleg Lazarov versében ellentét és párhuzam, múlt és jelen egymásmellé rendezése idézi fel Szent Istvánt és a történelmi múltat, valamint a hozzá sokszor méltatlan, az eszméjéhez hűtlen jelent. Utry Attila Jenő kórusművében egységben érzékelhető a nyelvi- és zenei megidézése a nagy királynak. Ezek a pályaművek nem egy évszázadok távolába vesző, számunkra már inkább csak jelképes alakot látnak és mutatnak meg első királyunk megjelenítésekor, hanem az embert is, aki akár kortársunk is lehetne, akinek élete és életműve élő tanulsággal szolgál ma is, nekünk is.

Paál Anikó, irodalomtanár 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése