2017. május 15., hétfő

Mario Blanco - Bali Dalí kiállítása a Rondellában2017. május 13-án nyílt meg Mario Blanco (Bali Dalí) fotókiállítása a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában, az Eurohíd Alapítvány és a DonorArt szervezésében.

Mario Blanco (Bali Dalí)

A kiállítás ötletét Szük Norbert és Dezséry Dorottya (DonorArt) művészházaspár vetette fel, akik művészeti és baráti kapcsolatban állnak Mario Blanco-val, Indonézia egyik leghíresebb festő- és fotóművészével. Az Eurohíd Alapítvány egyik fő célja, hogy határon átívelő művészeti kapcsolatokat építsen ki Esztergom városának, bemutasson külföldi művészeket a Rondella Galériában, ezért lelkesen fogadtuk az ötletet.  

A kiállítás létrejöttét az Budapesti Indonéz Nagykövetség is támogatta, így a kiállítás megnyitóján gamelán zene, indonéz táncosok, ételbemutató és dekoráció fogadta a vendégeket. A megnyitón tiszteletét tette őexcellenciája Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet asszony is, aki nagy örömmel fogadta Magyarországon Mario Blanco-t és családját. Beszédében kihangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja a két ország közötti kulturális- és művészeti kapcsolatot, szeretné megismertetni a magyar emberekkel Indonéziát és az ott élő embereket. 


Őexcellenciája Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet asszony

Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere immár második alkalommal vett részt az Eurohíd Alapítvány indonéz témájú kiállításán. Köszöntötte a városunkban megjelent indonéz vendégeket, valamint a helyi érdeklődőket. Nagy megtiszteltetés az alapítvány számára, hogy támogatja és segíti munkánkat, valamint törekvéseinket arra nézve, hogy a helyi közösség számára elérhetővé tegyünk magyar- és külföldi művészeket, művészeti alkotásokat. 

Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere és Páldi Zoltán, a Budapesti Indonéz Nagykövetség munkatársa

Nem gondoltuk volna, hogy Mario Blanco első útja Esztergomba vezet, hiszen sosem járt még Európában. Édesapja Antonio Blanco spanyol festőművész volt (Salvador Dalí művésztársa), aki Bali szigetére költözve alapított családot Indonéziában. Mario Blanco a művészet közvetlen közelében nőtt fel, örökölte édesapja tehetségét, így művészeti tanulmányai után festő- és fotóművészként teljesedett ki. Mellette az édesapja által ráhagyott Blanco Múzeumot vezeti és kezeli Antonio Blanco örökségét.

Nagyon élveztük Mario Blanco-val a kiállítás felépítését, jó hangulatban folyt a munka, az őt kísérő feleségével és lányával együtt dolgozott velünk. Széles látókörű ember, sok dologgal foglalkozik egyszerre. Televízió műsort vezet, fest, fotóz, alkotótáborokat és művészeti megmozdulásokat szervez. 


Mario Blanco fotói elhozták hozzánk a hamisítatlan balinéz hangulatot, a képekről megismerhető Bali csodálatos atmoszférája és kultúrája. Indonéz vallási ceremóniák, életképek, emberek és tájak fogadják a látogatókat. Aki szeretne megismerkedni Indonézia és Bali világával, az 2017. május 28-ig látogasson el a Rondella Galériába, 11:00 és 16:00 óra között. (Hétfői napokon a galéria zárva tart.)

A videót a KissFilm Stúdió készítette:


Szöveg és fotók: Mécses Éva Hilda, művészettörténész (Rondella Galéria) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése