2014. május 3., szombat

Vida Judit:Lüktető csend

A kiállítást Rajk László, építész nyitotta meg.
 
Vida Judit keramikus 1978-ban végzett az Iparművészeti Főiskola szilikát szakán és porcelántervezőként diplomázott. Tagja a Művészeti Alapnak, a Képző- és Iparművészeti Szövetség Keramikus Társaságának. Az 1990-ben létesült 
NA-NE Galéria alapítói között tartják számon. 1993-tól a Pécsett alakult Deforma-csoport tagja, azé a keramikus-teamé, amely az archaikus szépségű anyagok újra felfedezésével a mindennapi életünk tárgyait, eszközeit szeretné megújítani, s ennek az új értéknek terjedését kívánja elősegíteni. Művészeti célkitűzéseiben hangsúlyt kap a napjaink kultúrájából hiányzó egyedi, az alkotó kéznyomát őrző, személyhez szóló tárgyak, eszközök mind szélesebb körben való megismertetése.

"Az anyag, a porcelán, vagy kerámia először nálam is a funkcionális tárgyakra korlátozódott. Később alakult ki az igény-egy másfajta gondolkodásmód-, hogy kimozdítsam a tárgyat a megszokott állandósságából, hogy éljen a térben, meghatározója legyen a környezetének. Próbáltam a fémet segítségül hozni, s a porcelánnal összedolgozni, és úgy érzem, hogy sikerült a párosítás. A fémmel dúsított porcelán, kerámiát egyébkánt már a kínaiak és a japánok is alkalmazták. Itt is a szobrászati megközelítés izgat. Próbálok mozgást vinni a tárgyakba - edényekbe, tálakba, kávés kannába, csészékbe, gyümölcsöstálba - voltaképpen ily módon a plasztikák térbeli szerepének növelése vezet, végtelenítésük a térben.
- Milyen kollekciót hozott el, mutat be a közönségnek?
- Látható egy kávés készlet, Yoko Ono megbízásából tervezett étkészlet. Emellett az 1990 óta készült kerámia fémkompozíciókat ismerhet meg a közönség: fémmel kiegészített porcelánplasztikákat hoztam a kiállításra. Kifejezi az itt látható kollekció a szobrászi elkötelezettségemet, vágyamat, hogy fémből, vasból, acélból plasztikát. Egyfajta alkotói készülődést érzékeltető etűdöknek nevezném az itt látható műveimet."
részlet a Fejér Megyei Hírlap cikkjéből











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése