2022. május 17., kedd

Végh Éva: Gondolatok

 

 

Végh Éva Budapesten született, Dorogon él, de több szállal kötődött és kötődik ma is Esztergomhoz. Az Egri Tanárképző Főiskola elvégzése után a Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát. Számos nemzetközi és hazai alkotótáborban vett részt.

Simon Tibor a következőket írta Végh Éva festészetéről:
"Stílusában a konstruktivizmus, a naturalizmus különböző szintjei kapcsolódnak össze az expesszionizmus robbanó belső erejével és a szürrealizmus meseszerű álomvilágával. Technikájában a tudatos és szakmai szempontból tökéletesen képzett ember - ne feledjük, évtizedek óta rajztanárként keresi kenyerét - biztonságát érzékelhetjük, amelyben az erőteljes faktúrák, a spaklival történő vagy annak tűnő színfelrakások, applikációk ugyanúgy egyedi funkciót nyernek, mint a míves aprólékossággal, légies ecsetvonásokkal kidolgozott részletek. Végh Éva képei főként olaj, vegyes technika és tűzzománc alkotások. [...] Számomra ezeknek a képeknek - a mondanivalón túl - két fontos üzenete is van: egyrészt, hogy a formai lehetőségekben is állandóan gondolkodó művész szeret kísérletezni, bátran keresi az újat, a számára legkifejezőbbet; másrészt, hogy az anyag milyen erőteljesen meghatározhatja és segítheti a megjelenítést, ha a művész kellő alázattal, anyagának belső tulajdonságait ismerve és tiszteletben tartva hagyja, hogy az is hozzátegye saját lehetőségeit az alkotáshoz."

Végh Éva művészete valóban erősen az anyagra és a színek hatására összpontosít. A művész kísérletező személyisége technikai megoldások sorát alkalmazza egy-egy képen, amely igazán különlegessé teszi az alkotásokat. Nem foglalkozik meghatározott sémákkal, szabadon alkot, szabadon használja a színeket is. Művészetéről a megnyitón beszélt:


Várjuk Önöket a Kapcsolatok Házában (Esztergom, Széchenyi tér 14.) 2022. április 1. - 2022. május 1. között, a Rondella Galériában megszokott nyitvatartási időben, 11:00-16:00 óráig (hétfő kivételével)

Fotók: Mécses Éva Hilda

A kiállításról készült videó itt tekinthető meg:


A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda

 



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése