2018. június 2., szombat

Eifert János és Olasz Ágnes: Bali, az Istenek szigeteEifert János és Olasz Ágnes kiállítása nyílt meg 2018. május 25-én az Esztergomi Vármúzeum Rondella Galériájában, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.  A Bali, az Istenek szigete című fotókiállítás képein Indonézia csodálatos világa elevenedik meg a látogatók szeme előtt. Ez a kiállítás sorrendben a harmadik indonéz témájú kiállítás Esztergomban. Elsőként Szük Norbert és Dezséry Dorottya művészházaspár fotóit és festményeit mutattuk be, majd Mario Blanco indonéz fotóművész hozta el Európába képeit, elsőként Esztergomba. A mostani kiállítás két magyar fotóművész szemszögéből mutatja be Balit.


A most kiállított fotók 2016-ban készültek, amikor Eifert János és Olasz Ágnes Balira utaztak egy fotótúrára. A fotósok Szük Norbert és Mario Blanco vezetésével jártak Indonéziában és ismerték meg a varázslatos hely természeti szépségeit, gazdag néprajzát, színes kultúráját és mindennapjait. Balin a spiritualitás nagyon erős, mindent átsző és mindenhol jelen van, ez erősen érezhető a képeken. Gyönyörű tájak, portrék, jelenetek váltakoznak a színes, egyéni látásmóddal megalkotott fotók sorában. Mindenből bemutatnak egy kis szeletet, így a tárlaton egyaránt bepillantást nyerhetünk a vallásos szertartásokba és a hétköznapi életbe is.

„Nem ritkán hajnali két-három órakor indultunk, hogy egy-egy tájat még napkeltekor fényképezhessünk. Nemcsak a tájak, hanem az emberek, legfőképpen a balinéz spiritualitás érdekelt bennünket. Megtapasztalhattuk, hogy Bali lakói mennyire kedvelik a zenét, a költészetet, a táncot és a különböző népünnepélyeket. Különleges tehetséget mutatnak a művészet és a kézművesség iránt; szenvedélyesen rajonganak a fogadással párosuló játékokért, különösen a kakasviadalokért lelkesednek. A jellegzetes bali zenekar, a gamelán különböző ütőhangszerekből, kéthúros hegedűből és fuvolából áll. Minden faluban működik gamelán-klub. A sziget életének szerves része a színpadi játék, különösen a táncjáték, amely vallási célokat, varázslást szolgál, vagy pantomimszerűen egy történetet adnak elő. A bali kézművesek nagy művészi gonddal formálják meg szobraikat, ezüsttárgyaikat, fa- és csontfaragványaikat, akárcsak azokat az állat formájú fakoporsókat is, amelyekben a halottakat az elhamvasztás színhelyére szállítják.


Balit az Istenek szigetének is nevezik, mégpedig a több ezer kisebb és nagyobb szentély és templom miatt. Szinte minden utcasarkon található egy-egy templom, szentélyből vagy házi oltárból pedig nemcsak a házak hátsó udvarain, tereken, útkereszteződésekben, hanem még a rizsföldeken, a dzsungelekben, a vulkánok krátereiben, a tengerből kiemelkedő sziklákon is találni ezerszámra. A hárommilliós szigeten a vallás és a mindennapi élet igencsak összefonódott. Sok a muszlim és a buddhista, de legnagyobb számban a balinéz-hinduk élnek. Vallásukban sajátosan keveredik az indiai eredetű hindu, és egy adag ősi animizmus, azaz a természet Istenként való tisztelete. Az emberek szeretik az ünnepeket, amelyek egyben az isteneknek áldozó rítusokat is jelenti. Ünneplik a születést, majd a kisgyermek bemutatását a falu lakóinak, a fogreszelési ceremóniát, amikor a szemfogak lereszelésével megszabadítják a fiatalokat a rossz tulajdonságaiktól. Ünneplik az ifjú párok egymásra találását, végül az élet elmúlását is, hiszen az itt élők hisznek a lélek újjászületésében. A balinézek erős vallásosságának köszönhetően szinte mindent az Istenek befolyásolnak.„  Eifert János

Eifert János a Rondella Galériában 2015-ben mutatkozott be Hármasképek/Triptichons című kiállításával, de az Esztergomi Fotográfiai Biennálék egyik legismertebb résztvevője is. Széleskörű látásmódja, mindig megújuló témái hozták el számára a népszerűséget Magyarországon és külföldöm egyaránt. A Balin készült életképeken is átsugárzik egyedi, hiteles stílusa. Olasz Ágnes különösen ért ahhoz, hogy a természetben és az emberekben meglássa a szépséget, így a két fotós munkái nagyon jól kiegészítik egymást. A tárlaton éppen ezért nem lettek szétválogatva munkáik, hanem keverve, hangulatuk alapján kerültek a falakra. A kiállítás 2018. június 10-ig látogatható az esztergomi Rondella Galériában, hétfői napok kivételével. 2018. június 15-én pedig megnyílik a csoportos Periféria Kortárs Kiállítás, melyen a két fotóművész szintén szerepelni fog, új képekkel. A kiállítások látogatása ingyenes!

A program az NKA támogatásával valósult meg. (www.nka.hu
 
Szöveg, fotók és grafika: Mécses Éva Hilda, művészettörténész
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése