2016. július 21., csütörtök

Kosmály Gabriel: 2014-2015 Válogatás





2016. július 15-én nyitottuk meg Kosmály Gabriel lévai fotóművész kiállítását a Rondella Galériában, 2014-2015 Válogatás címmel.


A kiállításon bemutatott képek nem pusztán fotók, azon túlmutató, grafikai és festészeti elemeket is magukban foglaló alkotások. Kosmály Gabriel a fotókat kiegészíti olyan hozzájuk szervesen illeszkedő technikákkal, amelyek egy merőben új, önálló kompozíciót hoznak létre. Váltakozó felületek és textúrák, a képsíkból kiemelkedő, háromdimenziós részletek jellemzik munkáit. Színes alkotásait zseniális módon komponálja, élénk színek, kontrasztba állított színárnyalatok, letisztult vonalak és felületek jelennek meg. A képek a szemlélőt sokszor megtévesztik, néha háromdimenziósnak ítéli meg a szem, a teljesen síkban lévő felületeket. A nézőnek olyan érzése van, mintha a tárgyakat térben látná, ezért meg szeretné érinteni azokat. A képeket egészen közelről érdemes megnézni, elveszni az apró részletekben, így a kiállítás megtekintésével jelentős időt lehet eltölteni a Rondellában, hiszen sok-sok alkotást mutatunk be.


Kosmály Gabriel alkotói technikája egészen egyedi: fotóz, nyomtat, rávasal, ragaszt, fest, rajzol. Minden képben találunk valami egyedit, valami nem szokványos részletet, technikát. Műveiben az esztétikumra, a szépségre törekszik. Olyan hétköznapi tárgyakat mutat be művészeti alkotásként, mint egy szétszedett vasaló, gumitömítés vagy egy kiürült gyógyszerlevél. Ezeket külön képen helyezi el, majd a kis képekből egységes műalkotást komponál, összerendezve őket színben, témában, hangulatban. A képek keretei a műalkotás szerves részei, kidolgozottak, mint a rajtuk elhelyezett kisebb képek.


Mivel Kosmály Gabriel érdeklődési köre szerteágazó, bármilyen témából művészeti alkotást varázsol. Néha olyan tárgyakat ábrázol, amelyeket már valaki a szemétbe dobott, néha a természet részletei kötik le a figyelmét, de a vallásos témák sem maradnak ki az alkotásokból. Bibliai témájú képein a szárnyasoltárok kompozíciója köszön vissza, de a hagyományos jeleneteket ne keressük:


Régi fotók hangulata, a most divatos vintage stílus sem marad el a képeiről, a hozzá illő szürke, halványkék és fáradtrózsaszín színkombinációkkal:


Máshol apró növénydarabok, levelek, szirmok kis részletei kötik le a művész figyelmét:


Aki  2016. augusztus 7-ig a Rondellába látogat, nagyon izgalmas kiállítást tekinthet meg.

Fotók, plakát és szöveg: Mécses Éva Hilda, művészettörténész

A megnyitóról készült videó:

További képek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése