2015. november 14., szombat

Boldog Özséb PályázatAz Eurohíd Alapítvány 2015-ös pályázatának témája Boldog Özséb élete és életműve. Ez a pályázat sorrendben a harmadik, 2013-ban a Szent Júdás Tádé, 2014-ben a Babits Mihály - Jónás könyve pályázat előzte meg. A téma idén 24 pályázót ihletett meg, akik különféle művészeti ágakban képviseltették magukat. Főként képzőművészeti jellegű pályaműveket nyújtottak be, de több irodalmi anyag, sőt zenemű is érkezett. A szakmai zsűrit Kontsek Ildikó művészettörténész, az Esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója; Paál Anikó irodalomtanár; valamint Vida Judit iparművész alkotta. A díjat dr. Péter Csaba, az Eurohíd Alapítvány egyik alapítója adta át a nyertesnek.

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=pAeId3VVEN8&feature=youtu.be


A pályázatot Sóvári Melinda nyerte meg, Solus Cum Deo Solo, Boldog Özséb látomása című akril-vászon-hímzésével. A képzőművészeti alkotások között sokféle technika feltűnik, többek között olaj, akril, tusrajz, pasztell, grafika, textilkép, mozaik, fotó. Sóvári Melinda képe ezek közül egyikbe sem sorolható be szorosan, ezért is volt nagyon érdekes alkotás a zsűri számára. Térbeli munka, különféle anyagokból létrehozva, kézzel varrott hímzéssel. Anyaghasználata egyedi, érdekfeszítő. A kék és piros színek feszültséget adnak a képnek, amely felerősíti mondanivalóját. Boldog Özséb látomását jeleníti meg, amikor imádkozás közben, az erdő mélyén sok apró lángot pillantott meg. A lángocskák egymás felé tartottak, végül a kereszt előtt tüzes fénynyalábbá olvadtak össze. A keresztről pedig hangot hallott: „Özséb, gyűjtsd össze a remetéket egy szeretet-közösségbe!”
 
Sóvári Melinda: Solus Cum Deo Solo, Boldog Özséb látomása

Sóvári Melinda: Solus Cum Deo Solo, Boldog Özséb látomása
Sheffer Miklós alkotása szintén nagyon kreatív anyaghasználatban, az aranyra festett ágak utalnak Boldog Özséb remete életmódjára, az erdőre, ahol imáit mondta. Középkori hatású, táblakép jellegű, amelyet megbont a kereszt és a faágak rusztikus elhelyezése. Egyházi jellegét erősíti az aranyfesték használata, valamint a kódexekben látható kézírásos szöveg megjelenése a képen.
Sheffer Miklós munkája
Egészen más stílusban alkot A. Bak Péter és párja Zichó Gabriella, akik három pasztellképpel is indultak a pályázaton. A. Bak Péter egy kolostor belső terét ábrázolta egyik alkotásán, amely különösen megfogja a képzeletet. Színeivel kivételesen misztikus hangulatot kelt, a néző úgy érezheti, belépett egy szent térbe, ahol Boldog Özséb is élhette az életét.
A. Bak Péter képe
Zichó Gabriella alkotása
Adorján Attila digitális fotómunkája igazán kifejező és megrendítő. Vallásos témájú fotó, a keresztre feszített Jézus Krisztus monumentális alakjával, háttérben a barlang jelenik meg, Boldog Özséb élőhelye. A barlangban emberalakok jelennek meg, az előtérben gyermekek, jelképezve az emberi közösség és a hit fontosságát. A fény és árnyék erős kontrasztja a szerzetes látomására utal. Ebben a képben minden benne van, amit Boldog Özséb életútja kifejezhet a mai modern ember számára.

Adorján Attila fotója
Kiemelhető még Tóth Emese Éva tusrajza, amely Boldog Özsébet ábrázolja, nagyon szép, igényes alkotás. Érdekes színfoltja még a pályázatnak Sebő Gabriella mozaikja, amely szintén különleges technikával készült, kövekkel kirakott munka. Szendi Ágnes Zsuzsanna egy zeneművet írt ez alkalomra, Boldog Özséb látomása a címe. Egy nagyon izgalmas zongoradarabról van szó, amelyet ezúton is köszönünk a szerzőnek.

Tóth Emese Éva rajza
Sebő Gabriella mozaikja
Az irodalmi pályaművek mindegyike más látószögben áll a Boldog Özséb által képviselt szellemiséghez. Közülük kiemelhető Cseh Györgyi Princeps vitae monasticae című, vallásos szellemű szabadverse. A vers írója gazdag költői eszközöket használ, erőteljesen, lírai módon megjelenítve mondanivalóját. Madarasi Mónika személyes története a Ráhel Alapítvány históriáját örökíti meg, az Irgalmasság fontos erény címmel, amely az egymás felé irányuló segítő szándékon keresztül kapcsolódik Boldog Özséb életművéhez.

A beérkezett alkotásokról összességében elmondható, hogy igazodnak a Boldog Özséb által képviselt szellemi vonulathoz, minden alkotó más szemszögből és igazán kreatívan, ötletesen közelítette meg a témát. Ez az alkotói sokféleség az, ami miatt érdemes ilyen jellegű pályázatot hirdetni. Köszönjük minden pályázónak a munkáját, sok sikert kívánunk a további alkotáshoz.


Mécses Éva Hilda, művészettörténész


Még néhány a beérkezett alkotások közül:
Kovács Róbert Dániel: A Cruce Salus
Ferencz Dániel festménye
Szatmári Zsuzsanna képe
Eck Kata textilmunkája

Képek a megnyitóról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése