2014. november 18., kedd
Kiállítók_ Thomas Reimann, Thomas Richartz, Conrad Schuster

Megnyitotta_ Suhajda Aladár Zoltán
Megtekinthető volt október 23-án, illetve a rá következő 3 napra.
alcím_ Die Explosion des Schweigens_A csend robbanása

 Schweigen, azaz Hallgatás a neve annak a szobrászati installációs munkának, amely a Durchbruch/Áttörés (Peng) német csoport jóvoltából jön létre, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában.
Az installáció reakció az 1956-os október 23-ai eseményekre. Inspirációját a Sötétkapunál elhelyezett '56-os emlékmű, és emléktábla adta, az 1956. október 26-ai esztergomi események ismeretében. A mainzi Pengland-ben szerepeltünk vendégkiállítóként 2013 nyarán, majd egy kisebb kiállításra hívtuk művészeiket vendégül. a Rondella felől érkezve meséltünk nekik a forradalomról, amrről keveset tudtak. Az ünnepnap egyben Magyarország köztársasággá kiáltásának ünnepe is, ami időben egybeesik a határok megnyitásával, így a német újraegyesítés kezdetével is. Ezzel az installációval egyben egy köszönetnyilvánítás is megfogalmazódik a 25 éve történt eseményekre.
A koncepció:
 A művészeti ötletet 2013 őszén a Bazilikához vezető út látványa adta, amely a vár belső udvarától a várig tart. Az út mellett, két oldalon elhelyezett harangok szolgáltak alapul az interpretációhoz. A gerendákon felállított harangokat egyiptomi múmiákhoz hasonlatosan, műanyag fóliával vonják be a művészek. A látogatókat különböző méretű, szintén becsomagolt kövek fogják kísérni az út mentén, a kör alakú kiállítótérbe.
A terembe érve sötétség fogadja majd a látogatót, ahol halkan liturgikus szövegek foszlányai hallatszanak, melyek egyre erősödnek. Az első hang/zenei réteget politikai szövegek kezdik részleteiben befedni, majd reklámüzenetek ismétlődnek a harmadik zenei síkon. Az így kapott hangkáosz felduzzad, majd átmegy állati bőgésbe, sírásba. A hangzavar kakofóniában és fényzivatarban végződik. A folyamat ciklikusan ismétlődik.
A csoport Hallgatás című munkája az ellentétekkel foglalkozik: csend és zaj, nyugalom és dinamika, rend és káosz, önzés-egoizmus és közszellem-közérdek. Ezeket az ellentéteket írják körül és formázzák meg az installációban. A munka első részében a csend a veszteséget és a negatív hatásokat szimbolizálja, mely a közösségre és társadalomra bomlasztó hatással van. A második részben a „nemhallgatás” potenciálja, az eszközként használt beszéd, az önző és egoista célokért küzdő manipuláció kap teret.Videók az installálás fázisairól: http://hallgatas.soup.io/
Az előkészületekről:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése