2014. október 15., szerda

Danube Revisited - The Inge Morath Truck # Esztergom
A fotósok Maria Bayer projektmenedzserrel a Truk tetejénClaire James, ausztrál fotós felvételeket készít a Töltés utca egyik lakásában

Tonyo

André Kertész Underwater Swimmer, Esztergom, 1917 gelatin silver print

Az 1918. áprilisában készült Vízhordó leány című képről Kertész így beszélt: "A helyszín ma is azonosítható: Esztergom, Hegytető utca (Szt. Tamás-hegy) Akkor már mint sebesült jártam errefelé. Igen, ezt a képet szeretem is. Szociális szempontból is érdekes, mert nem volt víz a hegytetõn, lentrõl kellett felhozni. Itt nem láttam elõre a képet, csak megpillantottam a kislányt, ahogy jön. Egyedül voltam. Láttam, hogy jön, úgy helyezkedtem el, hogy minden benne legyen. És amikor ehhez a ponthoz ért, akkor levettem." 

"A világhírű Magnum Fotóügynökség Inge Morath-díjas fotósai egy több mint 7 tonnás kamionban kialakított fotógalériával várták az érdeklődőket július 21-én az esztergomi Rondella Galériánál, július 22-én és 23-án pedig a budapesti Capa Központ előtt a Nagymező utcában.


Utazó kamionos fotótárlat Esztergomban
 A Magnum Photos első női tagjának, Inge Morath-nak az emlékére alapított díjjal minden évben azt a 30 év alatti fotográfusnőt jutalmazzák, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a dokumentarista fotózásban - olvasható a Capa Központ ajánlójában.
 Nyolc díjazott fotós - Ami Vitale, Claire Martin, Claudia Guadarrama, Emily Schiffer, Jessica Dimmock, Kathryn Cook, Lurdes R. Basolí és Olivia Arthur - a Danube Revisited - The Inge Morath Truck elnevezésű projekt keretében egy kamionban kialakított mobil fotógalériával járta végig a Duna-menti országokat a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.
 A július 6-tól augusztus 10-ig tartó utazást a fotógráfusok dokumentálták is. A mobil kiállítás a Capa Központ előtt július 22-én és 23-án éjfélig tartott nyitva. A kamiontárlatot éjszakai vetítések, valamint Claire Martin és Olivia Arthur Inge Morath-díjas fotósok pódiumbeszélgetése egészítették ki. Az érdeklődők közben megtekinthették a Magnum fotósainak munkáit bemutató, Kontakt című tárlatot, és részt vehettek Virágvölgyi István, a Capa Központ szakmai igazgatójának tárlatvezetésén.
 Magyarországról Pályi Zsófia fotográfus öt napig utazott együtt a nemzetközi projekt tagjaival. Pályi Zsófia és Schumann Bianka felvételei az éjszakai vetítéseken is szerepeltek.

 Az ausztriai születésű Inge Morath 1951-ben kezdett fotózni, 1953-tól egy évig Henri Cartier-Bressonnak, a Magnum egyik alapítójának volt az asszisztense. Első női fotósként 1955-ben csatlakozott a legendás ügynökséghez.
 Harmincas éveinek elején határozta el, hogy bejárja a Duna-menti országokat, hogy megörökítse az ott élő emberek mindennapjait. A vasfüggöny miatt azonban több helyre nem jutott el. A rendszerváltozás után, 1993-ban tért vissza az egykor szovjet fennhatóság alatt álló országokba, ahol két évig dokumentálta, hogy miként hatott a szocializmus az emberek életére. A Magnum Photos világhírű női tagja 2002-ben, 79 éves korában hunyt el."

/szeretgom.hu/


 A fotósok fogadását a Rondella Galéria bonyolította le, s látta vendégül. Kérésükre ünkéntes vezetőkkel indultak felfedezni a várost, számos fotó született, melyeket a projekt lezártával Madridban lehet legelőször látnia a szélesebb közönségnek. Esztergom városa különösen érdekes helyszínnek számított a női fotósok számára, a Magnum alapító André Kertész itt készült híres felvételei miatt. A galéria utána partyt adott a Kaleidoszkóp Házban, ahol újra levetíttettük a rewiew-t, közben és utána Tonyo játszott new wave és synthpop zenéket reggelig, amire táncra perdült a közönség is.

http://www.szeretgom.hu/content/76089-utazo-kamionos-fototarlat-esztergomban

http://www.szellemkeponline.hu/foto/csatlakozz-te-is-az-inge-morath-dijas-fotografusnok-duna-projektjehez/

http://maimanohaz.blog.hu/2014/06/18/danube_revisited_the_inge_morath_truck_project

http://danuberevisited.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése