2017. november 22., szerda

Rendhagyó irodalomórák Magolcsay Nagy Gáborral




November 22-én Magolcsay Nagy Gábor költő tartott rendhagyó irodalomórákat a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola tanulóinak Esztergomban, A logo-mandala szerepe a kulturális antropológiai hagyományban címmel. A program az Eurohíd Alapítvány támogatásával jöhetett létre.

Az előadások célja, hogy a kortárs művészetet és művészeket minél szélesebb körben megismerhesse a középiskolás korosztály. Az előadások és interaktív foglalkozások során személyes kapcsolat alakul ki alkotó és a befogadó között, így a művészettel való kapcsolódás elemi élményt nyújt, élővé, hétköznapivá válik.  A programsorozat 2017 tavaszán az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban debütált, és az Eurohíd Alapítvány Reanimatio programjához kapcsolódik, amely – nevéhez hűen – a Reanimatio Ház kulturális újraélesztését tűzte ki céljául. Az Esztergom városától kapott épületben több művészeti megmozdulás, filmklub, képzőművészeti foglalkozások, kreatív írás tanfolyam, társművészeti szemináriumok, rendhagyó irodalomórák szerveződnek. A program jelenleg ott tart, hogy megkeresi és felkéri a kortárs művészeket, kitelepül iskolákba, hogy a fiatalok alternatív órák keretében ismerkedhessenek a különböző alkotótevékenységekkel, hogy új ismereteket szerezhessenek, fogékonnyá váljanak, és ihletet merítsenek ezekből a találkozásokból.


Az irodalomórán a diákok feladatlapot kaptak, mely segített neki abban, hogy önállóan eligazodjanak a logo-mandalák világában. Megismerték a többszólamú olvasat lehetőségét, amely a lineáris olvasásnál sokkal több kreativitást rejt magában. Az óra végén a diákok felolvasták a saját maguk alkotta verssorokat, melyeket a logo-mandalákkal alkottak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése