2017. november 20., hétfő

Az Esztergomi Kaleidoszkóp 2017 pályázat kiállítása



Az Eurohíd Euro-Kisrégiós Fejlődést Elősegítő Közhasznú Alapítvány, a Kaleidoszkóp Ház Kulturális Központtal együtt meghirdetett pályázata mérföldkőhöz érkezett, immár ötödik alkalommal került kiírásra. Az évfordulóra való tekintettel, idén a Kaleidoszkóp Ház és Esztergom kapcsolata, a kortárs művészet és a város, illetve az itt élők és a Kaleidoszkóp Házhoz kapcsolódó művészeti kör vonatkozásában vártuk az alkotásokat. 

A Kaleidoszkóp Ház az elmúlt évek során a város kulturális életnek fontos szereplőjévé nőtte ki magát. A hozzá kapcsolódó művészek és Esztergom kultúraszerető közössége egyaránt sokat tett az alapítók elképzeléseinek megvalósításáért. 2010-ben az Eurohíd Euro-Kisrégiós Alapítvány elhatározta, hogy támogatni kívánja a Kaleidoszkóp Házban testet öltött küldetést, az ott folyó művészeti tevékenységét. A Kaleidoszkóp Ház első 3 éve egy csoda volt az ötletgazdák számára, aztán lassan fel kellett nőni a szaporodó feladatokhoz, fejlődni kellett, ami hamarosan egyre gyümölcsözőbbé tette a működésünket.


2013-tól a MNM Esztergomi Vármúzeum támogatásával a Rondella Galériában is rendezhetünk kiállításokat, havi rendszerességgel. Sok művésszel ismerkedtünk meg munkánk során, munkakapcsolatok, sőt barátságok szövődtek. Csodálatos az a közösség, amely létrejött, újabb és újabb segítőkkel. Ez számunkra egy misszió, amiben társakra találtunk. Társainkhoz mindig is ragaszkodtunk, támogattuk egymást tevékenységeinkben.


Nagyon örültünk annak, hogy ennyire színes pályázati anyag jött össze, amelyből ilyen színvonalas kiállítást rendezhettünk. A pályázat szakmai bírálói Paál Anikó irodalmár és Tamási Péter festő- és fotóművész voltak.

Tamási Péter és Paál Anikó

Benkőné Kovács Márta festménye a gyönyörű, esti fényekben pompázó Bazilikát ábrázolja. Különösen örültünk Márta alkotásának, hiszen ő tavaly is pályázott már nálunk, így visszatérő vendégként üdvözölhetjük.

Benkőné Kovács Márta és alkotása

Kupcsek Ilona alkotása is igen megfogott mindenkit, hiszen egyedi, szálas gyapjútechnikával dolgozik. Színei csodálatosak, a gyapjúból szinte festményeket készít.

Kupcsek Ilona és alkotása

Szabó Cseke Mózes Kézfogó című képe nem is akármilyen alkalomból készült, hiszen nyáron a Rondella Galériában rendeztünk számára kiállítást, esküvője alkalmából. Gép Zsuzsanna festményén egy fotel látható, azonban nem akármilyen fotel, hanem a Kaleidoszkóp Házban található. Aki járt már ott, az biztosan felismeri.


Kazinczi Ilona alkotása újrahasznosított papírból van. Az Eurohíd Alapítvány évek óta rendez olyan előadásokat és filmvetítéseket, amelyek a környezettudatos életmóddal kapcsolatosak, így kapcsolódik össze Ilona munkája a miénkkel.


Gép Katalin fotója egy szardíniai estén készült, címe: Képesség a szép látására. A művészetben valóban ez a legfontosabb!


Az esztergomi STB csoportot (Sipeki, Tamási, Balla) festette meg Mécses Éva Hilda. A fotón Balla András (jobbra) és Tamási Péter (balra) látható a festménnyel, sajnos Sipeki Gyula már nem lehet közöttünk.


A pályázat nyertes alkotása Adorján Attila: Fent és lent a Periférián című fotóinstallációja lett. A régi ablakkeretbe helyezett képek a tavalyi Periféria című kiállításon készültek. A kiállítás legfőbb gondolata az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a kortárs művészet elhanyagolt helyzetére. Attila nagyon megfogta a gondolatot a régi ablakkerettel is, hiszen a kiállítást egy olyan, régen elhanyagolt épületben rendeztük meg, melyet Esztergom városától kaptunk abból a célból, hogy azt a művészet erejével ismét élettel töltsük meg.

Minden pályázónak nagyon szépen köszönjük a részvételt!

A kiállítás 2017. november 26-ig tekinthető meg a MNM Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában, 11:00-16:00 óra között.


Fotók: Monoki Zoltán 

Adorján Attila átvette a díjat és a pénzjutalmat



1 megjegyzés: