2024. július 30., kedd

BAJKÓ CSABA - 62+62: Fényipari jövetmenet

 

Az elmúlt 10 év alkotói terméséből válogatta Bajkó Csaba fotóművész, az esztergomi Kapcsolatok Házában bemutatott kiállítása anyagát. A tárlatot Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművész nyitotta meg.

A Fényipari jövetmenet cím nem másra utal, mint arra, hogy Bajkó Csaba utazásai során készítette el a kiállításon bemutatott képeket. A 62+62 pedig Bajkó Csaba születési évére és jelenlegi életkorára utal. A kiállítás ezért nem tematikus, hanem egy válogatás a művész eddigi életművéből. Mestere Eifert János kiemelte, hogy néha a fotográfia szabályait át kell hágni ahhoz, hogy valami igazán különlegeset tudjon egy művész bemutatni.

Bajkó Csaba így ír munkájáról: "A nagy rohanás közepette sokszor észre sem vesszük, hogy mennyi apró csoda, szépség vesz körül bennünket. Elmegyünk mellettük és csak akkor vesszük észre, amikor fényképen viszontlátjuk őket, jóllehet sokszor olyan dologról van szó, ami naponta része az életünknek. Nézni és látni, nem ugyanazt jelenti. Nézni a fényképeket szoktuk, de a fénykép készítőjének meglátni kell azt a dolgot amitől egy kép érdekes lesz. A szépségeket, a rejtett részleteket, amiket észreveszek, igyekszem nem azonnal megörökíteni, hanem megpróbálom megkeresni azt a pontot, amikor a kiszemelt dolog igazán meg tudja mutatni önmagát. Azt a pillanatot, amikor a pitypang leginkább pitypang, amikor a szitakötő leginkább szitakötő, stb. A fotóimon lévő embereket, állatokat, vagy növényeket nem akarom megváltoztatni, önmagukhoz képest másnak mutatni, hanem a legjobbat szeretném kihozni belőlük. Az egyedit megmutatni belőlük. A szépet, azt, amitől mások, mint a többi."

A kiállítás megnyitóján készült videó itt látható:

A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda

 

Fotók: Nerpel Nikoletta










 


KUBÓ ÉVA ÉS PÖLCZMAN PÉTER: KÉPZELET ÉS VALÓSÁG

 

Képzelet és valóság címmel nyílt meg Kubó Éva képzőművész és Pölczman Péter fotográfus közös kiállítása az Esztergomi Vármúzeum nagytermében. A kiállítást Végh Éva festőművész nyitotta meg. A vendégeket a Dana Duó szórakoztatta.


Kubó Éva textilművész munkáira jellemző, hogy sokféle anyagot használ, munkái plasztikusak. Alkotásai a képzőművészet és a festészet felé vették az irányt, de mindenhol megjelenik a textil és a tipográfia is, amit sok éven keresztül tanított nyomdaipari iskolában. Ebből a sokféle érdeklődésből és tudásból jöttek létre nagyon különleges és kiegyensúlyozott munkái. Pölczman Péter fotográfus, viszont eredeti szakmája geológus. Szívesen fotóz köveket és természeti tájakat. A két művész közös kiállítása is a kőre, a kövek szerkezetére, felületi különbözőségére épül. Zárványok, repedések, vulkáni kőzetek, a tenger által megmunkált felületek váltakoznak a kiállításon. Külön-külön dolgozott a két művész, mégis végigsétálva a képek között úgy tűnik, mintha egy munkafolyamat eredményei lennének. A legkülönlegesebb azonban az, hogy az alkotófolyamat alatt a két művész nem is ismerte egymást. Pölczman Péter talált rá Kubó Éva alkotásaira az esztergomi Kapcsolatok Házában rendezett kiállításon, majd felvette vele kapcsolatot, mivel rögtön érezte, hogy azonos gondolatok mentén készítik alkotásaikat. Míg Pölczman Péter a valóságot örökíti meg fényképezőgépével, úgy Kubó Éva absztrakción keresztül fogalmazza meg képi gondolatait.

A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda