2019. július 27., szombat

Képzőművészek a Dunakanyarból




2019. július 5-én nyílt meg az a kiállítás a Rondella Galériában, mely a Képzőművészek a Dunakanyarból címet kapta. A kiállításon Garay Nagy Norbert festőművész, Hager Ritta textilművész, Jankovics János László festőművész és Mizser Pál festőművész állít ki. A megnyitón Bánhidy László alpolgármester mondott köszöntőbeszédet, majd Garay András építész nyitotta meg a kiállítást. 


Négy művész, négy stílus mutatkozik be a Rondella Galériában. A Kossuth-díjas textilművész Hager Ritta, aki a Nemzet Művésze kitüntetést is megkapta, már második alkalommal állít ki csoportos kiállításon a galériában. Jelenleg két nagyméretű alkotása látható. A Patrone Hungariae című útikárpit Mária oltalmazó jelenlétére utal. A kereszténység jelképeként, ilyen formán Esztergomhoz is kapcsolódik. Hager Ritta alkotásaiban nagyon fontos a hit, Isten felé fordulás, mely alapjában határozza meg munkásságát.


Jankovics János László festőművész szimbolista alkotásai sok-sok szimbólumból épülnek fel, melyeket ugyan egyértelműen tesz fel a vászonra, mégis elgondolkodtatóak összefüggéseik. A Helyünk Európában című képen megannyi szimbólum olyan harmóniában tárul elénk, a jelen a múlttal olyan összhangba kerül, mely az idő végtelenségét, az ember örökkévalóságát hivatott bemutatni.


Mizser Pál festőművész a szürrealizmus képviselője a csoportban. "Gyakorlatilag a munkáimban nincs másról szó, mint színnel, fénnyel, árnyékkal megpróbálom kifejezni azt a mozgó létező anyagot, amit mi úgy nevezünk, hogy az Élet." – mondta el művészetéről.


Garay Nagy Norbert hiperrealista festőként ismert. Képei mégsem egyértelműek a befogadó számára, mivel alkotásai nagyon sok mondanivalót, szürreális elemet hordoznak. Azon kívül, hogy a nézőt elgondolkodtatja, hogy fotót vagy festményt lát, bele lehet merülni a képek mélyebb tartalmába is.


A tárlat 2019. július 28-ig tart nyitva, 11:00-16:00 óra között tekinthető meg, hétfői napok kivételével.
Támogatók: Esztergom Város, Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Nemzeti Kulturális Alap

Fotók és szöveg: Mécses Éva Hilda

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése