2018. július 10., kedd

PERIFÉRIA 2. - Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár


 

Az Eurohíd Alapítvány szervezésében jött létre a PERIFÉRIA 2. Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár a Rondella Galériában.  A kiállítás 2018. június 15-től volt látható, egészen 2018. július 1-ig. Már a megnyitót is nagy érdeklődés kísérte, de a napi 60-100 közötti látogatószám is meggyőzött minket arról, hogy a kortárs művészetnek helye van Esztergom életében. 


Kiállítók: Adorján Attila, Árvay Zolta, Balla András, Balla Gergely, Berekai Judit, Bognár Géza, Csányi Barbara, Csinger Mercédesz, Debreceni Nelli, Eifert János, Giricz Máté, Huszti János, Jankovics János László, Károly Éva, Kincses Dóra, Kupcsek Ilona, Majorosi Hajnalka, Mécses Éva Hilda, Mészáros-Szuharevszki Babett, Monoki Zoltán, Olasz Ágnes, Pusztafi Panna Pálma, Sándor József Attila, Szabó Cseke Mózes, Szabó Zoltán Sándor, Szük Norbert, Tamási Péter, Tatai Anita, Verebélyi Diána, Veress Gabriella


Első ízben 2016. augusztus 26-án nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány a Rondella Galériában a Kortárs Művészeti Alkotások Vásárát. Mivel gazdag kiállítási anyag gyűlt össze a két napos rendezvényre, ezért úgy gondoltuk, a munkák bemutatása további érdeklődőkre számíthat. Ezért jött létre PERIFÉRIA elnevezésű kiállításunk, immár új helyen, a Reanimatio Házban. A Reanimatio Házat 2014-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy elindítsunk egy közösségépítő programot, melynek erejét a művészet adja. Nem is találhattunk volna jobb helyet arra, hogy az összegyűlt alkotásokat egy helyen, figyelemfelkeltő módon tudjuk kiállítani.

Mindenki által ismert dolog, hogy a kortárs művészet az utóbbi időben perifériára került. A képzőművészet sem a médiában, sem a hétköznapi életünkben nem kap elég nagy figyelmet. Az emberek többsége, ha azt hallja kortárs művészet, rögtön valami megérthetetlen, feldolgozhatatlan, absztrakt alkotásra gondol. Azonban ezek az alkotások nem függetlenek sem a társadalomtól, sem a világtól, amiben mindannyian élünk. Sosem érthetőbb valami, mint a kortárs művészet, hiszen éppen arra reflektál, amire mi is, minden egyes percünkben. Gondolataink érzéseket keltenek bennünk, amit különféle formában fejezünk ki. Van, aki elmondja; van, aki leírja; van, aki képzőművészeti alkotás formájában fejezi ki azokat. Az emberek tudomásul veszik, hogy vannak kortárs alkotók, olyan kortárs művészek, akik mindennapi életünkre reflektálnak, mégsem próbálnak nyitni feléjük. Piacot szeretnénk teremteni ezeknek az alkotásoknak úgy, hogy párbeszédet, kölcsönös együttműködést hozunk létre alkotó és a közönség között, vásárló és vásárló között, amely művészetkedvelő közösségként működik. Ha a közönség nyitottá válik az alkotók felé, akkor szeretné látni az alkotásokat saját környezetében is, megértve, egyúttal magáénak érezve azokat. Azt szeretnénk elérni, hogy a művészeket ne csak alapítványok segítsék munkájukban, hanem a közönség is. Ha vásárlással segítik a művészeket, ösztönzik őket az alkotásra, lehetőséget teremtenek a munkájuk további folytatására, hogy még újabb kiállítások, workshop-ok, vásárok jöhessenek létre.

A Reanimatio Házban tartott kiállításon a képek a földön hevertek, nem kerültek fel a falakra. Nagyon jó koncepció lett volna ez a Rondella Galériában is, de a nagy látogatószám miatt ezt nem tudtuk megvalósítani, a képek állagának megóvása miatt. Nagyon reméljük, hogy ennek a kiállítás-sorozatnak lesz még folytatása Esztergomban, újabb alkotókat és  alkotásokat megismertetve a közönséggel.

A program az NKA támogatásával valósult meg. (www.nka.hu

Mécses Éva Hilda, művészettörténész

Fotók: Mécses Éva Hilda




 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése