2016. október 9., vasárnap

DONORART - Dezséry Dorottya és Szük Norbert kiállításának megnyitója az Esztergomi Vármúzeumban



 
2016. október 7-én nyílt meg a Rondella Galériát működtető Eurohíd Alapítvány legújabb kiállítása a MNM Esztergomi Vármúzeumának Kis-Román Palotájában. A DONORART csoport, vagyis Szük Norbert festőművész és Dezséry Dorottya fotóművész munkáit Bali ihlette, ahol sok éven keresztül alkottak. A művészházaspár Balin ismerkedett még és házasodott össze. A DONORART név nevük kezdőbetűiből áll össze, ám ennél sokkal többet jelent. Művészetükön keresztül szeretnék átadni a közönségnek azokat a csodálatos dolgokat, amit együtt átéltek; élményeiket, benyomásaikat, gondolataikat Baliról és Indonézia számunkra meseszerű világáról. Szük Norbert évek óta segíti az Eurohíd Alapítvány munkáját és gazdagítja Esztergom művészeti életét, a Kaleidoszkóp Házban és a Reanimatio program keretein belül festészeti projekteket valósított meg, illetve több csoportos kiállításon is részt vett már a Rondella Galériában. Eljött az ideje, hogy művészetével önálló kiállításon is bemutatkozhasson városunkban. Az Eurohíd Alapítvány számára a Vármúzeum két termet biztosított, ahol a kiállítást megrendezhettük, így a két művész képeit külön térbe tudtuk elhelyezni.

Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet asszony a művészházaspárral és gyermekükkel

A megjelent vendégeket elsőként Rezi-Kató Gábor, a Vármúzeum igazgatója köszöntötte. A kiállítás megnyitóján tiszteletét tette Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet asszony, valamint a Budapesti Indonéz Nagykövetség munkatársai, akik indonéz ételbemutatóval, gamelán zenével és táncosokkal készültek az alkalomra. Mint azt a nagykövet asszony elmondta, nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy a művészházaspár Indonézia kultúráját népszerűsíti Magyarországon. Esztergom polgármestere, Romanek Etelka is elfogadta az Eurohíd Alapítvány meghívását az eseményre, beszédében kiemelte a nemzetközi művészeti kapcsolatok fontosságát, valamint Esztergom kulturális szerepét. A polgármester asszony az elmúlt héten tiszteletét tette az alapítvány által működtetett Reanimatio Házban is, ahol megtekintette PERIFÉRIA című kortárs művészeti tárlatunkat. Romanek Etelka biztosított minket arról, hogy szívügyének tekinti Esztergom művészeti- és kulturális életét, annak támogatását.

Esztergom polgármestere, Romanek Etelka is köszöntötte a vendégeket

Az ünnepélyes megnyitó egy művészeti performansszal ért véget, Boldog Vince és Csodálatos Szárnyasdoboz street art művészek jóvoltából, akik Ras Muhamad Ra. zenéjére készítettek el három fekete-fehér alkotást, amelyeket a megnyitó díszvendégei kaptak ajándékba.  A Kaleidoszkóp Házban láthatók további darabok Szük Norbert munkáiból, ahol a művészeti performansz a kiállításmegnyitó után még folytatódott, a First Aid 4 Souls zenéjére. A kiállítások és performanszok létrejöttét és az alapítványt esztergomi cégek is támogatták: a Grantek Kft. és a tulajdonos Horváth család alapanyagokkal, valamint a Solva Glass Kft. munkájával.

Boldog Vince és Csodálatos Szárnyasdoboz street art művészek az indonéz nagykövettel

Dezséry Dorottya és Szük Norbert munkái 2016. október 30-ig láthatók az Esztergomi Vármúzeumban és a Kaleidoszkóp Házban.


Szöveg, plakát és fotók: Mécses Éva Hilda, művészettörténész


A megnyitón készült filmért köszönet a KissFilm-Stúdiónak, a fordításért Páldi Zoltánnak:


A megnyitó további képei:


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése