2024. február 13., kedd

Rondella Alkotókör: Összekötve

16 alkotó, fotós, grafikus, festő kiállítása nyílt meg 2024. február 2-án az Esztergomi Vármúzeum galériájában. Az Eurohíd Alapítvány által szervezett eseményen Pusztai Tamás, az Esztergomi Vármúzeum igazgatója köszöntötte, majd Végh Éva festőművész nyitotta meg a kiállítást. 2024. március 3-ig lesz nyitva. 


Az Összekötve című összművészeti kiállításon a Rondella Alkotókör tagjai mutatták be legújabb munkáikat. A 16 kiállító művész 39 alkotással örvendeztette meg a közönséget. 

A február 2-i megnyitó alkalmával Pusztai Tamás, az Esztergomi Vármúzeum igazgatója rövid beszédében arról szólt, hogy az Esztergomi Vármúzeum, amely évente 50 ezer látogatót fogad, próbál a nagyvilág felé megfelelni azzal is, hogy a mostani, a Rondella Alkotókör kiállításához hasonló képzőművészeti kiállításokat is befogad. Így elmondhatjuk, hogy a Vármúzeum több, mint "egy cseresznye a tortán", hiszen valóban része a városnak azzal is, hogy a képzőművészeti bemutatókkal behozza kínálatát a város életébe, az itt élők és az ide látogatók számára, tette hozzá Pusztai Tamás. 

A direktori köszöntő után a kiállításon művekkel maga is szereplő Végh Éva festőművész méltatta a tárlat anyagát, s az alkotókat. A kiállító művészek - Adorján Attila, Árvai Edit, Árvay Zolta, Bajkó Csaba, Bangó Miklós, Haász Ágnes, Jankovics János László, Kubó Éva, Lichner Barbara, Lisányi Endre, Magyar János, Mécses Éva Hilda, Nádor Géza, Olasz Ágnes, Sándor József Attila, Végh Éva - alkotásairól szólva a méltató többek között kifejtette beszédében, hogy minden most műveivel is jelenlévő alkotó kötődik Esztergomhoz, vagy itt él, vagy más módon kapcsolódik a városhoz. 

E ponton magyarázta a méltató, hogy a tárlat címe – Összekötve – mit is jelent egy bizonyos szemszögből, majd hozzátette: „Az itt látható alkotások változatosak, hiszen mindannyian másként látjuk a világot: van, aki konkrét elemeit mutatja meg, mások elvonatkoztatnak, érzésekben, színekben, gondolkodnak vagy absztrahálnak."

Végh Éva hozzátette: „Mi alkotók, ha nem is egy nyelvet beszélünk, azért még összetartozunk, vagy összekötve vagyunk. Vagy mégsem vagyunk összekötve? Ez a szó nekem egy érdekes játékot mutat. Ha előtagra és főtagra szétbontom ezt a szót, akkor sokféle értelmezést kapok. Ha azt mondom, hogy összetartozunk, az is egy kötődést jelent, egyfajta elkötelezettséget valami iránt, mert ez jelent számunkra valamit. A Rondella Alkotókör tagjai részesei vagyunk, de magasabb értelemben a művészi társadalom részesei is vagyunk.” 

A méltatásban az is elhangzott, hogy a tárlat címe utalhat a társunkhoz, a családhoz, a gyerekeinkhez, a társadalomhoz, a világhoz és transzcendenshez, a metafizikaihoz való kötődésre is, mely hídként köt össze alkotót alkotóval és alkotót közönséggel.

Cikk forrása: Pöltl Oxi Zoltán / KEMMA

 

A megnyitó itt tekinthető meg:

 

A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda


 

 

 

NÁDOR GÉZA: látványTÁRlat

 

A LÁTVÁNYTÁRLAT címet adta Nádor Géza fotográfus a kiállításának. A látványtárlat cím a múzeumi látványtárakra szeretné visszavezetni a nézőt. Egy látványtárban nem szükségszerűen kell tematikusan kiállítani a tárgyakat, alkotásokat. Ezen a tárlaton sincs tematika, ugyanakkor mégis minden összefügg. Nem csak azért, mert Nádor Géza fotózta őket, hanem mert bármerre nézünk, épületelemeket és emberi kéz által összerendezett „köveket” látunk. A kiállított képek nagyon letisztultak, mind formákban, mind színekben. Ugyanakkor nem próbáltunk beszorítani minél több képet, ahogy azt egy látványtártól elvárnánk, inkább lazán közelítettük meg a fogalmat.

Nádor Géza eredeti foglalkozása régész, innen adódik a fotók témája. Nem csak szakmai kötődésre gondolok a műemlékek felé. Egy régésznek nagyon jól meg kell figyelnie a környezetet és a tárgyakat, amiket vizsgál. Látszik is ez a gondolkodásmód a fotókon: a pontos megfigyelés, a részletek kiemelése. Néha olyan ábrázolásokkal találkozunk a munkákon, ami egészen elgondolkodtató, hogy mit is ábrázol, annyira kis részletet láthatunk csak az egészből. De ez nem zavarja meg a nézőt, hiszen a hangulat, a látvány így is átélhető. Az, hogy ezek az álló, statikus tárgyak mégis élővé válnak, a fénynek köszönhető. A fény és árnyék hatása az, ami ezekbe a fotókba életet visz. Mivel a fényviszonyok folyamatosan változnak, ki kell várni az a pillanatot és megkeresni azt a pozíciót, amitől a látvány élni tud. Nádor Géza ennek nagyon jó mestere.

A kiállított fotók visszahozzák a régi korok hangulatát, a régi mesterek kézjegyeit, ugyanakkor nagyon is modern látásmódúak. Ez a kettősség az, ami annyira érdekessé és különlegessé teszi őket. 

Mécses Éva Hilda művészettörténész

A kiállítás megnyitója itt megtekinthető:

 

 
A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda 

2024. január 17., szerda

XI. MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

 

2023. december 8-án nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány szokásos adventi kiállítását a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Nagytermében, XI. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Művészeti vásár címmel. A kiállítás attól különleges, hogy 20 művész munkája közül válogathatnak a művészeti alkotást vásárolni szándékozó látogatók. Vásárlásukkal a művészeket, a Rondella Galéria jövő évi tárlatait és az Eurohíd Alapítvány munkáját támogathatják.

 Kiállító művészek:

Adorján Attila, Árvay Zolta, Bangó Miklós, Benkőné Kovács Márta, Bugyács Sándor, Csizmadia Imre, Ézsiás Gyöngyike, Galyasi Géza Attila, Incze Noémi, Jankovics János László, Kiss Julianna, Kónya Éva, Kubó Éva, Mécses Éva Hilda, Nádor Géza, Pálmai Nóra, Sándor József Attila, Szottfried Zsófia, Tamás Mária, Végh Éva


A Művészet Esztergomért adventi kiállításunk hagyományteremtő céllal jött létre, immár 11. alkalommal nyitja meg kapuit. Több esztergomi és Esztergomhoz, valamint az Eurohíd Alapítványhoz kötődő művész alkotását láthatják a Vármúzeumban. Festmények, grafikák, fotók, tűzzománcok és szobor is került a tárlatra. A kiállító művészek 20% felajánlást tettek eladásra szánt munkáik árából az Eurohíd Alapítvány javára. Az alapítvány a befolyt összeget a jövő évi kiállítások létrehozására fogja fordítani, tehát az adományozott összeg visszakerül a kiállító művészekhez.

Minden év decemberében szoktuk meghirdetni a következő évi összművészeti pályázatunk kiírását, melynek témája egy aktualitás és természetesen Esztergom. Az idei évben lett 1050 éves városunk. Pontosan nem tudjuk, hogy Esztergomot mikor alapították. Azt viszont tudjuk, hogy 973-ban Géza fejedelem követeket küldött I. Nagy Ottó császárhoz, hogy békét ajánljanak és hittérítőket kérjenek. A követek Esztergomból indultak, így ehhez az évszámhoz kapcsoljuk Esztergom „születésének évfordulóját”. Ehhez a városhoz kötjük a magyar kereszténység megszületését és ide kötjük első királyunk, Szent István megszületését is. Mindenki ismeri városunk legnagyobb szimbólumát a Bazilikát, a királyi várat vagy éppen a Mária Valéria hidat. Eddigi pályázataink ezeket a témákat már feldolgozták, ezért kissé elvonatkoztatunk a konkrét tárgyi témáktól. Kérjük a művészeket, fogalmazzák meg képekben, versben, zenében vagy bármilyen más művészeti ágban azt, hogy mi a személyes, Esztergomhoz fűződő legfontosabb történetük. Személyes történeteket várunk, amely lehet színes vagy színtelen, zajos vagy csendes, kedves vagy szomorú, a lényeg a művészek lelkében rejlik. Vajon mit adott számukra Esztergom? Mit éltek meg itt? A pályamunkákból egy olyan Esztergom képe fog bemutatkozni, amelyet élményeink, személyes értékeink határoznak meg.

A  kiállítást Pusztai Tamás, az Esztergomi Vármúzeum igazgatója nyitotta meg:

 


Köszönetet mondunk azoknak, akik idén is támogatták az Eurohíd Alapítvány munkáját:

Pusztai Tamás igazgató úrnak az Esztergomi Vármúzeum dolgozóinak; Hernádi Ádám polgármester úrnak; a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés elnökének, Popovics Györgynek és munkatársainak; Pifkó Céliának, a Kapcsolatok Háza vezetőjének, valamint az ott dolgozó kollégáknak; Schmöltz Margitnak, a városi könyvtár igazgatójának.

Az idei év támogatói voltak: Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, Kaleidoszkóp Ház, Kapcsolatok Háza, Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Veolia Zrt., Solva Glass Kft., Spori-Print Vincze Nyomda

Egyéni támogatóink, akik valamilyen módon segítették törekvéseinket:  Adorján Attila, Bakai Márton és Gertner Zoltán, Bakator Péter, Bangó Miklós, Benkóné Kovács Márta , Csepregi Róbert atya, Farkas Noémi, Gál András, Garay-Nagy Norbert, Jankovics János László, Kubó Éva és Nádor Géza, Mester Bori, Monoki Zoltán, Monostori Katalin, Németh Árpád és váci művésztársai, Németh Géza és az Artézi Galéria tagjai, Olasz Ágnes, Pölczman Péter, Pusztai Melinda, Remetei Béla, Remetei Gabriella,Tóth Miklós

A XI. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás 2023. december 8. – 2024. január 28. között látogatható a MNM Esztergomi Vármúzeumának Nagytermében (Esztergom, Szent István tér 1.).

A tárlat a múzeum nyitvatartási idejében belépőjegy megváltásával látogatható, a kiállításra külön jegyet nem kell váltani.

A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Veolia Zrt., Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda